News

Speciale pancake motoren voor AGV robots

ELSTO heeft voor een Nederlandse fabrikant van Automated Guided Vehicles een zeer compacte pancake motorreductor combinatie geproduceerd en ontwikkeld. 

Klantvraag

De klant zocht een compacte aandrijving voor in een Automatisch Geleid Voertuig (AGV) robot. Deze robot navigeert met behulp van ingebouwde sensoren zelfstandig door het gebouw en zoekt als het nodig is het basisstation op. De routes van het rijprogramma zijn af te stemmen op het dagritme van het bedrijf. 

Bij de ontwikkeling van deze aandrijving speelde de omgeving ook een belangrijke rol. Zo waren veel ammoniakdampen aanwezig, wat bijzondere eisen stelt aan afdichtingen en conservering. 

Het rijdwerk 

De robot heeft twee aandrijvingen, beiden voorzien van een wiel. Samen vormen de aandrijvingen en de wielen het rijdwerk. Door de motoren los van elkaar aan te sturen kan de robot zeer krappe bochten maken.  

De oplossing

Elsto heeft een zeer compacte motorreductor combinatie ontwikkeld. De speciale pancake motor is zodanig ontworpen dat het motorhuis ook fungeert als deel van het reductorhuis. Hiermee past de goed afgesloten (IP67) aandrijving precies in de beschikbare ruimte van de machine. De aandrijvingen leveren een nominaal koppel van 70 Nm en indien nodig kortstondig zelfs 400 Nm. De gecalculeerde levensduur onder een volle belasting is 500.000 uur net als de beoogde levensduur van de machine.

Pancake-motoren zijn ideaal voor precisie aangedreven toepassingen met een laag koppel en een lage snelheid. Door hun grote diameter en platte constructie zijn ook meerdere motoren op een gemeenschappelijke as te plaatsen, vandaar de naam pancake motor. 

Specificaties speciale pancake motor

Nominale spanning: 8,5 Volt AC
Nominaal vermogen: 135 W S1
Maximaal koppel: 1,29 Nm
Nominaal toerental: 1000 rpm
Maximaal toerental: 2000 rpm
Isolatieklasse: F

Een speciale motor nodig?

De ELSTO speciaalmotoren worden geheel ontwikkeld en geproduceerd op basis van klantwensen. Bij deze speciale motoren staat co-design en co-engineering centraal. Specials vinden we vooral in het OEM circuit, waar uitzonderlijke motoren het productieproces en product naar een hoger plan tillen.