Maatwerk aandrijving voor AGV's

Door jarenlange ervaring op het gebied van aandrijftechniek zorgt Elsto Drives & Controls voor maatwerk componenten die volledig zijn afgestemd op het ontwerpdoel van de eindklant. Ervaren engineers gebruiken de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van aandrijfsystemen en productietechnologieën. Samen met de robotproducenten worden probleemloos functionerende AGV’s ontwikkeld die het verschil maken.

Doordat ELSTO AGV’s regelmatig voorziet van gecombineerde systemen zijn bepaalde modules in andere toepassingen herbruikbaar. Het ontwikkelen van modulaire systeemoplossingen scheelt tijd en zorgt dat de ontwikkelingskosten lager zijn dan wanneer een project vanaf nul begint. De vijf functionele componenten van modulaire systemen zijn de energievoorziening, energiebeheersing, besturing, motor en aandrijving.

Optimale energiestromen

Het is voor de energiehuishouding belangrijk dat de elektromotor en de accu van het AGV zorgvuldig op elkaar worden afgestemd. Door het benodigde vermogen van de aandrijving te vermenigvuldigen met de gewenste werktijd wordt de noodzakelijke accucapaciteit berekend. Dat een efficiënte en goed afgestemde motorreductorcombinatie een kleinere en compacte accu mogelijk maakt spreekt voor zich.

Motorreductorcombinatie

Door de groeiende vraag ontwikkelt ELSTO steeds vaker compacte motorreductorcombinaties voor AGV’s. Meestal zijn de motorreductoren samengebouwd met van rubberen banden voorziene velgen waarmee het motorvermogen op de werkvloer wordt overgebracht. De motoren en daarmee de wielen kunnen los van elkaar worden aangestuurd. De positie van een AGV wordt bepaald door omgevingssensoren, zoals b.v. een camera, laser- of antenne/transpondersysteem. In het geval dat deze positie-informatie voor korte periode niet beschikbaar is kan de AGV op basis van het aantal motoromwentelingen de afgelegde weg bepalen totdat de omgevingssensoren weer beschikbaar zijn. De encoders op de motoren hebben hiermee een dubbele functie, te weten:

  • Nauwkeurige snelheidsregeling en -bewaking
  • Meten van de afgelegde weg

Pancake-motoren

Pancake DC servomotoren bieden hoog dynamische eigenschappen, goede controleerbaarheid en een snelle start-stop. Ideaal voor precisie aangedreven toepassingen met een laag koppel, lage snelheid en lage massatraagheid. Deze speciale motoren hebben een lange levensduur en zijn bijzonder geschikt voor toepassingen met directe aandrijvingen, zoals AGV’s. De temperatuur in de motor kan door wisselende belastingen en omgevingsinvloeden behoorlijk oplopen. Om de motor tegen deze hoge temperaturen te beschermen kan isolatiemateriaal tussen de wikkeling worden aangebracht. Isolatieklasse F houdt bijvoorbeeld in dat de gebruikte isolatiematerialen voor de wikkeling minimaal geschikt zijn voor temperaturen tot 155°C.

Speciale pancake motoren van ELSTO

Alles in één aandrijving

ELSTO levert sinds enige tijd het Smartris systeem. Dit is een compleet aandrijfpakket voor AGV’s dat bestaat uit een servomotor, een Cyclo-tandwieloverbrenging en een servoregelaar. Deze nieuwe geïntegreerde aandrijving biedt diverse voordelen. Deze smart wheel drive voor AGV’s biedt een hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. De servomotor en aansturing zorgen niet alleen voor nauwkeurige positionering, maar zijn ook nog eens erg energie-efficient, dynamisch en flexibel. Integratie in een AGV betekent een zo compact mogelijke bouwwijze. Omdat de tandwieloverbrenging zich in het wiel bevindt is de Smartris één van de kortste aandrijvingen leverbaar op de markt. Dit betekent een nog lagere hoogte van de AGV en wordt ook de ruimte in de AGV veel effectiever gebruikt.

Bekijk deze video als voorbeeld van Automated Guided Vehicles

Safety Torque Off

De Smartris is leverbaar in ECO en PRO versies met een maximale radiale belasting per aangedreven wiel van tussen de 1.500 N en 16.500 N. De maximale massa van een AGV plus belading varieert van 900 kg voor de lichtste versie tot 3600 kg voor de zwaarste versie bij twee aangedreven wielen.

Bij de aandrijving voor een AGV is ook de snelheid van groot belang. De maximale snelheid gaat tot 2 m/s en een acceleratie van 1,0 m/s2. Dankzij de innovatieve Cyclo-overbrenging is de aandrijving bestand tegen forse schokken en trillingen. Hierdoor is de aandrijving ook extra beschermd tegen overbelasting. De behuizing is verder lekdicht en Safety Torque Off is standaard geïntegreerd. De aandrijving communiceert via CanOpen (DS402), ModBus (RS485) of serieel (RS232).

 

Dit artikel is geplaatst in het magazine Aandrijftechniek: Aandrijftechniek intralogistiek april 2023