Efficiëntieniveaus
IE staat voor International Efficiency en vertelt hoe energiezuinig een elektromotor is. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de efficiëntie.
Begin oktober 2019 is de nieuwe verordening voor de minimale efficiëntie van elektromotoren en frequentieregelaars ingegaan. De Europese Unie probeert de milieueffecten van energiegebruikende apparaten zoveel mogelijk te beperken zonder bedrijven en consumenten hierbij op onnodige kosten te jagen. Dit nieuwe overheidsbesluit vervangt de verordening van (EG) 641/2009.
Door de nieuwe verordening moeten zowel motoren als frequentieregelaars aan strengere voorschriften gaan voldoen. Opvallend is dat het aantal uitgezonderde motoren een stuk kleiner uitvalt. Natuurlijk krijgen fabrikanten en handelaren de tijd om zich voor te bereiden aangezien de verschillende richtlijnen pas ingaan op 1 juli 2021 of 1 juli 2023.
IE staat voor International Efficiency en vertelt hoe energiezuinig een elektromotor is. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de efficiëntie.
Onder de verordening vallen inductiemotoren met twee, vier, zes of acht polen zonder borstels, commutatoren, sleepringen of elektrische verbindingen met de rotor. Bestemd voor een sinusvormige spanning van 50 Hz, 60 Hz of 50/60 Hz en een nominale spanning vanaf 50 tot en met 1000 Volt. Ontworpen voor DOL gebruik, maar hoeft niet zo aangesloten te zijn.
De richtlijn spreekt consequent over snelheidsvariatoren die slechts één AC uitgangsspanning hebben en bedoeld zijn voor de motoren uit deze richtlijn. De verordening is alleen van toepassingen binnen het bereik van 0,12 tot 1000 kW met een nominale spanning tussen de 100 en 1000 VAC.
Poolomschakelbare motoren, volledig gesloten motoren zonder ventilatoren (TENV) en motoren die niet geschikt zijn voor continubedrijf vallen niet onder de nieuwe verordening. Ook motoren die een integraal onderdeel vormen van een product en motoren met een geïntegreerde regelaar of rem vallen erbuiten als een energieonafhankelijke test niet mogelijk is. Ook niet met behulp van tijdelijke voorzieningen. Let op, want motoren waar een losse rem op is gezet vallen dus wel onder de verordening.
Verder is er een merendeels bekende lijst met uitzonderingen voor motoren in specifieke omstandigheden. Tot slot is er een gespecificeerde reeks met vrijgestelde snelheidsvariatoren.
Bekijk alle uitzonderingen voor motoren
Niet van toepassing op de volgende motoren:
Bekijk alle uitzonderingen voor snelheidsvariatoren
Niet van toepassing op de volgende snelheidsvariatoren:
In artikel 7 staat dat een product zich niet opeens extreem braaf mag gedragen tijdens een test. Ook is het niet toegestaan om na de ingebruikname met soft-firmware updates de milieuprestaties te verslechteren. Alleen na expliciete toestemming van de eindgebruiker mag het product alsnog minder efficiënt zijn dan vooraf geregistreerd.
Naast strengere efficiëntie-eisen stelt de verordening ook strengere verplichtingen ten aanzien van de informatieverstrekking.
Op 1 juli 2022 moeten zelfs nominale vermogensverliezen van motoren zijn uitgedrukt als percentage bij de bepaalde werkingspunten voor snelheid versus koppel. Indien de motor niet geschikt is voor bedrijf bij een van deze werkingspunten moet voor die punten “n.v.t.” of “niet van toepassing” in de documentatie terug te vinden zijn.
Complete informatieverstrekking voor motoren
De verlangde informatie per 1 juli 2021 is:
nominaal rendement (ηΝ) bij volledige, 75 % en 50 % nominale belasting en spanning (UN), bepaald bij 50 Hz-bedrijf en 25 °C referentie-omgevingstemperatuur, afgerond op één decimaal;
nominaal vermogen PN of bereik van het nominaal vermogen (kW);
Complete informatieverstrekking voor regelaars
De verlangde informatie per 1 juli 2021 is:
Gelukkig hoeft niet al deze informatie op of nabij het typeplaatje van deze inductiemotoren te verschijnen. Dit beperkt zich tot het jaar van fabricage, het efficiëntieniveau en het rendement (ηΝ) tijdens 50 %, 75 % en 100 % van de nominale belasting en spanning (UN).
Op het typeplaatje van frequentieregelaars moeten de vermogensverliezen voor bepaalde werkingspunten zijn weergegeven. Verder moet efficiëntieniveau “IE2” en het jaar van fabricage op het typeplaatje staan.
Uiterlijk 14 november 2023 wordt de verordening opnieuw tegen het licht gehouden. Het ligt in de verwachting dat er regels komen voor het efficiënt gebruik van hulpbronnen. Met name voor de recycling van zeldzame aardmetalen uit afgedankte elektronica. Daarnaast is de kans groot dat de minimale efficiëntie eisen van elektromotoren en frequentieregelaars verder worden aangescherpt. Alles hangt af van de technische mogelijkheden en de mindset van dat moment.
Bekijk het publicatieblad van de Europese commissie over de verordening (EU) 2019/1781 voor het volledige verhaal.