Industrie 4.0

Industrie 4.0 zeepbel of meesterzet?

Al enige tijd zoemt het begrip industrie 4.0 rond, en bij ELSTO krijgen we regelmatig de vraag “wat is het eigenlijk?"

Het begrip industrie 4.0 stamt uit April 2011, toen drie vertegenwoordigers van (Duitse) industrie, politiek en wetenschap (H.Kagermann, W.D.Lukas en W.Wahlster) in het blad “VDI nachrichten” (vergelijkbaar met onze “de Ingenieur”) hun ideeën uitten over de verwachte ontwikkelingen voor de (toen) komende 10 jaar met betrekking tot Cyber-Fysieke Systemen (Internet of Things).

Zij zien in de thans plaats vindende technisch/maatschappelijke ontwikkelingen het begin van een nieuwe industriële revolutie (de vierde).

Cyber-Fysieke systemen ontlenen hun kracht aan ingebouwde (micro) sensoren, snelle draadloze communicatie en fijnmazige verbindingen waarmee synchronisatie van werkelijkheid en cyberspace nu op vrijwel alle niveaus grootschalig mogelijk is geworden.

Industrie 4.0 is een onderdeel van het fenomeen dat the Internet of Things (IoT) wordt genoemd.

Dit Internet of Things is grofweg in te delen in drie hoofdgroepen 1).

  • Het consumenten IoT
    Als samenwerkingsverband tussen dingen die de gemiddelde consument zal kopen voor zijn eigen gebruik, met als doel zijn leven gemakkelijker, comfortabeler en gezonder te maken.
  • Het Industriële IoT
    Als samenwerkingsverband tussen dingen die in gebruik zijn bij ondernemingen, zelfstandigen en overheden om producten en diensten te leveren. Denk aan machines, transportmiddelen, medische apparatuur, maar ook aan slimme gebouwen en of zelfs steden.
  • Het Fabricage IoT
    Dit is eigenlijk een zijtak van de Industriële variant en de kern van het Duitse Industrie 4.0. Deze zijtak is volledig gericht op de dingen die je in een fabriek zult vinden voor de productie van goederen (gebouwen, machines, robots, intern transport, opslag en vervoer, maar ook het maken van documentatie). Het idee is hier om een real-time optimale afstemming te organiseren tussen alle onderdelen van de productie en de aan- en afvoertrajecten. Dit proces wordt ook wel aangeduid als “smart manufacturing”.

Bij alle varianten gaat het over het vergaren uitwisselen/verhandelen en toepassen van gegevens of informatie, niet alleen binnen de onderscheiden groepen, maar zeker ook tussen de groepen. Er is sprake is van een voortschrijdende “digitale veredeling” van installaties, productiemiddelen en industriële processen maar ook van alledaagse gebruiksvoorwerpen en onze woon- of werkomgeving.

Ingebouwde sensoren, opslagmedia en draadloze communicatiemogelijkheden maken een fijnmazige verbinding en synchronisatie mogelijk tussen de cyberspace en de alledaagse industriële- en consumentenwerkelijkheid op vrijwel alle niveaus. Door directe uitwisseling van meet- en referentiegegevens zowel lokaal als extern (M2M) kunnen real-time aanpassingen aan omstandigheden en eisen, bij ontwerp, productie, logistiek, gebruik en onderhoud worden doorgevoerd zonder verder menselijk ingrijpen. Het resultaat is een efficiëntere, schonere en zuiniger manier van ontwerpen, produceren en gebruiken van industriële- en consumenten producten.

Wat de gemiddelde eindgebruiker hier van?

  • Lagere TCO door reductie van onderhouds-/energiekosten en minder ongeplande stilstand. 
  • Hogere productkwaliteit door nauwkeuriger aansturing en lokale real-time foutcorrectie of re-kalibratie dankzij ingebouwde intelligentie en M2M communicatie.
  • Lagere initiële kosten door goedkopere machines en componenten.

ELSTO drives & Controls is volop bezig om haar producten voor te bereiden en te voorzien van deze nieuwe mogelijkheden, en heeft voor een aantal producten al een M2M optie beschikbaar.

En, zoals van ons gewend bent alleen als het een zinvolle toevoeging is, en niet omdat het kan.

1) Zie hiervoor een recent artikel (Nov 2015) op de site van Autodesk van Diego Tamburini.